Berhidi Jolán emlékfüzet – Bevezető

1954. augusztus utolsó napja.

Háromszáz kilométeres utazás után megérkeztem a fővárosi középiskolába, ahol másnap kezdődik az új tanév. El kell jutnom Kőbányára a diákotthonba. Nem ismerem Budapestet, tele vagyok szorongással, félelemmel. Kihez fordulhatok? Kitől kérhetek útbaigazítást? Riadtan álldogáltam az iskola udvarán, amikor az épület előtti lépcsőn elindult felém egy fiatal nő és azt kérdezte: „Kislány, honnan jöttél?”

„Büdszentmihályról” – válaszoltam.

„Ki kísért el?”

„Senki, egyedül jöttem.”

„Jesszusom, ilyen messziről egyedül? Pécsi lányok,– kiáltott egy csivitelő csoport felé – mivel mentek ki Kőbányára?”

„Taxival, Joli néni” hangzott a válasz.

„Ezt a kislányt vigyétek magatokkal!”

„Sokan vagyunk egy kocsira” – szabódtak a lányok.

„Nem baj, húzódjatok összébb, el ne hagyjátok őt ” – hangzott az ellentmondást nem tűrő tanári parancs.

Oldódott a feszültségem, elszállt a félelmem. Már nem vagyok egyedül ebben a nagyvárosban, mellém állt Berhidi Jolán tanárnő.

a-fiatal-tanarno
A fiatal tanárnő

A biztonságot nyújtó, szeretetteljes otthonból, családja köréből 1945. január 27- én szovjet katonák elhurcolták Berhidi Jolánt, a húszéves másodéves egyetemistát.

Az éhezés, az orosz tél, a fogság megpróbáltatásai rövid időn belül kikezdték egészségét. Törékeny teste nem bírta az orosz földeken végzett nehéz fizikai munkát. Megbetegedett, kórházba került, de ott is dolgoznia kellett, ápolta a betegtársait. Közös ágyban aludt egy tüdőbeteg nővel. Később pedig tífuszos fertőzést kapott. Az őt kezelő orosz doktornőre nagy hálával emlékezett vissza, mert a doktornő segített abban, hogy a nagybeteg fiatal lányt hazaengedjék, tőle kapta azt a pokrócot is, amely a télikabátja volt hazáig.

Berhidi Jolán tanárnő nem született szerencsés korszakban. Életének nyolc évtizede alatt megtapasztalta a gyűlöletet, a háborút, a szegénységet, az ideológiai zsarnokságot, a vasfüggöny mögötti elszigeteltséget. Ezek között a viszonyok között kereste és találta meg saját világát, amelynek középpontjában hivatása, a pedagógus munka állt.

az-eszperanto-szakkor-vendegeivel-a-mester-utcaban
Az eszperantó szakkör vendégeivel a Mester utcában

1963-ban sikeresen letette az eszperantó nyelvvizsgát. Levelezéseit ezen a nyelven folytatta. A világ minden részéről írtak partnerei a rákosligeti VIII. utcába. Volt olyan nap, hogy négyszáz levelet hozott a postás.

A levelezést korábbi hobbyja, a szalvétagyűjtés is motiválta. Tizenhatezer darab katalogizált, szebbnél szebb papírszalvétát őriz egykori otthona.  Harminchatezer darabos szalvéta gyűjtemény halála után is együtt van.

SzBdR

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.