Patonyi László – 8. rész – Így emlékszünk mi: Balázs Gábor Powell Pál az első focisták

Így emlékszünk mi:

Balázs Gábor Powell Pál az első focisták

1972-ben induló osztályunkban az 1.D-ben összesen 12 fiú volt. A fiúk öt főt leszámítva imádták és ilyen-olyan színvonalon játszották is a focit. A tornateremben vagy kinn a szabadban – Széles tanár úr a testnevelőnk nagy bosszúságára állandóan pattogott a labda.

21. Lisztes Krisztián – Hrutka János es Vincze Ottó 1996-ban a Szent István kupán a főnök akkori csapatával

Ezért aztán nem volt nehéz a Patonyi tanár úrral vagy, ahogy mi hívtuk a „Főnökkel” egymásra találni, mivel Ő is nagy szerelmese és művelője volt ennek a sportnak. Mellesleg az orosz nyelvet is tanította nekünk. Az iskolának abban az időben nem volt szervezett bajnokságban játszó focicsapata, ezért már a másodikos korunkban felmerült, hogy a hobbifutballtól komolyabb szinten is megméressük magunkat.
A Főnök vezérletével és Hegedűs tanár úr – aki a szakosztály vezetője lett – hathatós támogatásával beindult a gépezet. Elindult a csapatépítés, a fociszakosztály működéséhez szükséges anyagi alapok megteremtése, a pálya megszerzése, a felszerelések megvásárlása, és minden, ami egy ilyen szintű focicsapat működéséhez szükséges.

A Főnök pedig ebben a munkában nem ismert tréfát. Kiválogatta a többi osztályból is a tehetségesebb fiúkat, edzésterveket dolgozott ki, profi edzéseket tartott, szerzett egy közeli futballpályát, ami ugyan nem volt egy Wembley stadion. A Kinizsi Húsos pályán csak egy kis eső kellett ahhoz, hogy tízpercnyi játék után nyakig sárosak legyünk, de akkor nekünk ez tökéletesen megfelelt. Közben kapcsolatait kihasználva elintézte, hogy a Fradi pályát mérkőzések után takaríthassuk. Az iskolában pedig az esti tagozatosok részére büfét üzemeltettünk. Így munkánkkal részben megteremtettük a bérleti díjak kifizetéséhez, és a felszerelés megvásárlásához szükséges pénzt. Két hónap múlva minden készen állt, hogy a csapat bemutatkozzon.

Már csak egy bajnokság hiányzott, ahol elindulhattunk volna. A sok erőfeszítés után a szerencse is mellénk szegődött. A Budapesti Labdarúgó Szövetség szervezésében zajló középiskolás bajnokság második osztályában egyik résztvevő iskola visszalépett a küzdelmektől és a Főnök elintézte, hogy tavasszal – versenyen kívül – az ő helyükön elindulhassunk. És a csapat – köszönhetően a Főnök remek edzéseinek, nagyszerű taktikai és pedagógiai érzékének – meghálálta azt a sok segítséget, áldozatos munkát, amit az iskolától, a tanároktól és nem utolsó sorban az iskolatársaktól, fiúktól – lányoktól – akik lelkesen vállalták a csapat érdekében a diákmunkát, és még lelkesebben szurkolták végig a mérkőzéseket még zuhogó esőben is kapott.

A „tavaszi hadjárat” valóságos diadalmenet volt. A csapat a Főnök irányításával végigverte a mezőnyt. Ennek a remek eredménynek köszönhetően a következő évben a csapat elindulhatott most, már hivatalosan is a bajnokság második osztályában, annak ellenére, hogy új csapatként a harmadik osztályban kellett volna rajtolnia. Nem volt kérdés, hogy ezt a bajnokságot melyik csapat nyeri, mint ahogy az sem, hogy a következő évben (1975-76-os bajnokság) az első osztályba feljutva szintén az I. István labdarúgó csapata lett nagy fölénnyel a bajnok. Ez a csapat ebben az évben négy játékost adott a Budapesti Középiskolás Válogatottnak, ami abban az időben, Varsóban egy nemzetközi tornán vett részt, és megalapozta a későbbi generációk kiváló és nagy sikereket elérő csapatait is. Mindig nagy szeretettel gondolunk vissza ezekre a csodálatos élményekre, amit első sorban a kiváló pedagógusnak és nagyszerű sportembernek Patonyi László tanár úrnak a „Főnöknek” köszönhettünk.

Egyes szám: Egy gondolat “Patonyi László – 8. rész – Így emlékszünk mi: Balázs Gábor Powell Pál az első focisták

  1. Gönczöl Ferenc Válasz

    Végtelenül hálás vagyok a sorsnak, hogy Patonyi László irányításával és kortársaimmal együtt megalapíthattuk az I. István SZK labdarúgó szakosztályt 1974. évben.
    Ha jól emlékszem (már pedig az ilyen időpontokra jól szoktam emlékezni) az iskolai labdarúgó szakosztály alapításának 25. évfordulójára az FTC Népligeti sportcentrumában volt egy találkozó az egykori “Istvános” labdarúgókkal természetesen Patonyi László tanár úr szervezésében.
    Közeleg az 50. évforduló (2024) és talán lesz aki megszervezi -kimondani is hihetetlen- a félévszázados alapítási évfordulót.
    Biztosan sokan eljönnének és nemcsak az alapítók hanem az utódok is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.