Előszó a második kötethez

Előszó a második kötethez

Ilyenek vagyunk!

A régi diákokkal folytatott beszélgetéseket tartalmazó kötet, a lépcsőfokok, 2014-ben még nem hagyta el a nyomdát, amikor Béki Gabi – a kötet szerkesztője – azt javasolta, hogy ne hagyjuk abba, folytassuk, mert annyi értékes, érdekes életutat járnak, jártak be iskolatársaink, hogy azok megörökítésre érdemesek. Az interjúkat készítő egykori Istvánosok helyeseltek, folytassuk. Ekkor került fel a kötet címe, a lépcsőfokok alá az I. szám. Azóta egy esztendő telt el, és 2015 májusában a IV. országos Istvános Találkozó asztalára letesszük a lépcsőfokok második kötetét, amely 17 új beszélgetést, 17 életutat tartalmaz.

Somogyi Zsolt azt mondja: ő már a harmadik kötetre gondol, mert találkozott egy jeles sportolóval, akiről kiderült, hogy ő is Istvános volt. Reméljük, hogy a szerkesztő és a munkatársak kis pihenő után újra mikrofont ragadnak és ismét folytatódik a munka. Sajnos Laki tanár úr nélkül, aki nagybetegen, februárban élete utolsó interjúját készítette el kötetünk számára. A gyilkos kór testi erejét már majdnem felemésztette, amikor levelet kaptam tőle:

„Az iskolánk dicsérete:

Nem sok ilyent láthattak eleven s rég holt pályatársaim az elmúlt hosszú évszázadok alatt. Egy karnyújtásra ültek egymás mellett az osztályban Kati, a csepeli munkásleány, és a gróf Saáry Somssich család egyik ágának fia, Andor. Négy évig. Majd sikerrel érettségiztek. Az osztályomban tanult az okos parasztember fia, akinek tartózkodó, finom stílusa, már az iskolában jelentős közfigyelmet keltett. Ő később az egyik jelentős dél-amerikai államban Magyarország nagykövete lett. Edit, fölém magasodó, testes szőke lány, az akkoriban üldözött tehetős sváb kulák leánya. Nem valószínű, hogy az osztálynaplóban a nép ellensége besoroláskódja volt a neve elébe jegyezve. Gabi kedves, finoman hangolt beszédű komoly kislány volt, igazi kemény munkáscsaládból. Az iskola után, amikor kirobbant, parlamenti képviselőként nagy hatású politikus lett.    

Ezek a gyerekek úgy éltek évekig az iskolában egymás mellett, mintha egy bokorban születtek volna. Nem tett különbséget közöttük a cenzus, a születés, vagy a pénz. Ők a francia forradalom kései boldog gyermekei voltak.

E gondolatot, ha tudod, használd fel az új kötethez.”

Amikor ezt a levelet elküldte, azt mondta, hogy „ez volt az utolsó szellemi termékem”. Mi úgy gondoljuk, hogy amíg a régi diákok életútját kutatjuk, megírjuk, addig mindegyik interjú az ő szellemi terméke is, hiszen az ő kérdése nyomán – Mi történt a diákokkal, tanítványainkkal? – indultunk el és kérdésére immár kétkötetnyi válasz született.

Köszönet mindezért Béki Gabinak, aki nem csak szerkesztette, összefogta a munkát, hanem fényképeivel is gazdagította a kötetet. Hálás köszönet az interjúk készítőinek: Görgey Katinak, Frank Ivánnak, Horváth Tamásnak, Laki Pál tanár úrnak, Lukácsi Bélának, Rózsa Marikának, Somogyi Zsoltnak.

Ezúton köszönjük meg Erlei Károlynak, tiszteletbeli Istvánosnak, a nyomdai előkészítő munkáját, és minden volt Istvános támogatását, akik egyesületünknek anyagi segítséget nyújtottak, hogy megjelenhessék a második kötet.

Meleg szívvel ajánljuk a kötetet a még köztünk lévő egykori tanárainknak és a mai iskola pedagógusainak, minden volt és jelenlegi Istvános diáknak, valamennyi olvasónak.

 

Szabó Balázsné dr.

Volt Istvánosok Baráti köre Egyesület

elnök

 

Budapest, 2015. április

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.