Előszó az ötödik kötethez

Iskolánk 125 éves történetét – amelyet Horváth Tamás tanár úr Mesteristák és Istvánosok címen igényes, szép könyvvé formált – baráti körünk az elmúlt években két új forrással gyarapította.

Az egyik forrás a jeles tanáraink életét és munkásságát bemutató emlékfüzet sorozat, amelynek 11. kiadványa idén jelenik meg.

A másik forrás a régi diákok élet- és szakmai pályafutását tükröző interjú kötetek, amelyek Béki Gabi szerkesztésében látnak nap – világot. Minden kötetnek van egy sajátos vonása, különlegessége azon túl, hogy mindegyik érdekes, tanulságos olvasmány.

Az ötödik kiadvány különös értéke, hogy megismerhetjük – a feleségével készült beszélgetésből – a kiváló sportember, a kézilabda nagy egyéniségének Török Bódognak pályafutását, aki 1943-ban érettségizett a szent Istvánban.

Iskolánk hivatása szerint a pénzügyi, számviteli szakmára készítette fel tanítványait, akik nagy része ezen a szakterületen helyezkedett el, vagy tanult tovább. szakmai pályafutások szép példáit ismerhetjük meg e kötetben is a dr. Székács/Scheirich Annával, dr. Kiss Árpáddal, Koczúr Arankával, Gódor Sándorral készített interjúkból. A régi diákok érettségi után lehetőségeik és érdeklődésük szerint sokféle életutat jártak be.

Láng László egész életét tűzközelben élte le, évente 2000 bomba hatástalanítását menedzselte. Dr. Filipp Mónika 30 éve szolgálja a csepeli bíróságot. A vele folytatott beszélgetés érdekessége az is, hogy a beszélgetőtárs, tavalyi ösztöndíjasunk, az elsőéves joghallgató, Simon Kristóf volt.

Csillag Emmi megtanulta a könyvcsinálás mesterségét és erre tanította évtizedeken át az Iparművészeti főiskola (ma már egyetem) hallgatóit.

Az emberi helytállás, a változó társadalmi, gazdasági viszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodás szép példája Bolyó/Kailbach Magdolna, és Takár Mária élete.

Iskolánk sok-sok bácsalmási tanítványa közül Motyovszky István pénzügyi, gazdasági és fotós munkásságára derül fény.

Visszaköszön ebben az interjúkötetben az 1986–90-es évek felpezsdült iskolai élete. Buda Mónika, a sikeres projektmenedzser az ügyeleti rendszerünkben bontogatta szervezőképességének szárnyait.

Tudósít e kötet a nyári táborok közösségépítő szerepéről, így a balatonboglári szüretről is. Az iskola nevelési atmoszféráját idézik Dominik Mihály, Nagy Szilvia visszaemlékezései, a Rozs Gergellyel készített interjú. Patonyi tanár úr első nagy büszkesége Haáz Ferenc labdarugó sportsikereire büszkén tekinthetünk ma is.

Többen negyed század távlatából is jónak tartják az úgynevezett V. évfolyamunkat, amelyeket közösen szerveztünk bankokkal, biztosító társaságokkal az ő finanszírozásukban.

A kötetben szereplő tizenöt egykori diákunk élettörténete, emlékei nemcsak érdekes, de pedagógia és iskolatörténeti szempontból is értékes olvasmány.

Hálásak vagyunk az alkotócsoportnak – Bariczné Rózsa Marikának, frank Ivánnak, Gyenes Károlynak, Lukácsi Bélának, Simon Kristófnak, Somogyi Zsoltnak – azért, hogy elkészülhetett a lépcsőfokok V. kötete, valamint Béki Gabinak, aki nemcsak interjúkkal gazdagította, hanem szerkesztette is a kiadványt. Köszönet illeti Erlei Károlyt a nyomdai előkészítő munkáért, és Foster Dóra tanárnőt az iskolánkról készített művészi fotókért.

 

Budapest, 2018. május

Szabó Balázsné dr.

Volt Istvánosok Baráti köre Egyesület

 

 


Hamarosan elérhetőek lesznek a Lépcsőfokok V. kötetének részletei, ami teljes egészében kiadvány formájában továbbra is rendelhető a begamano@gmail.com email címen.

Az V. kötet tartalomjegyzékéhez kattints IDE!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.