Emlékeztek a fakultatív napokra?

1987 márciusában a centenáriumi hét jeles eseménye volt iskolánkban a fakultatív más nevén a diáknap.

Ez a diákok által igen kedvelt esemény ebben az évben már hagyománynak számított, hiszen 1976 óta minden tanévben megrendeztük. Kezdeményezője Horn György fiatal tanárunk volt annak idején. A tanítási év egyik napján felborult az órarend szerinti iskolai élet és beáramlott tantermeinkre a külvilág. A katedra ezen a napon nem a jól ismert tanárainké, hanem a meghívott előadóké; tudósoké, gazdasági szakembereké, művészeké, politikusoké, neves és érdekes embereké.

Tanárainkra nagyon sok feladat hárult. Első lépésként összeállítottuk a programjavaslatunkat, amelyet az osztályfőnökök közreműködésével felkínáltunk a tanulóifjúságnak. A diákok érdeklődésük szerint választottak a javaslatból. Az első két óra előadói az iskolánk szakképzési profiljához közel eső elméleti, vagy gyakorlati gazdasági, pénzügyi területről érkeztek.

1
Hágelmayer István (Pénzügykutató) előadása: “Pénzügyek a nagyvilágban”

Az 1970-es évek végén és a 80-as években tanítványaink számos kiváló szakemberrel ismerkedhettek meg, hallgathatták előadásaikat, beszélgethettek velük.

A teljesség igénye nélkül idézzük fel vendégeinket.

A nemzetközi pénzügyekről Hágelmayer István egyetemi oktatótól, a Pénzügykutató igazgatójától (később az Állami Számvevőszék elnöke) hallottak.

A magyar tőzsde megalakulásáról Járai Zsigmond az intézmény létrehívója, későbbiekben pénzügyminiszter, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszélt.

A korabeli pénzügyminiszter-helyettes Kállai Lajos a Pénzügyi- Számviteli Főiskola későbbi főigazgatója – a pénzügypolitikába vezette be a tanulói hallgatóságot.

Járt nálunk a közgazdász kutató Kopátsy Sándor, a fiatal közgazdász Matolcsy György, Botos Katalin egyetemi oktató, aki egy ízben pénzügyminiszter is volt.

Elbűvölte diákjainkat Sárközy Tamás a jogtudományok doktora és Surányi Sándor egyetemi oktató, aki a harmadik világról tartott előadást.

Vendégünk volt a fiatal Urbán László, ma jeles nemzetközi bankszakember.

Elfogadta meghívásunkat Lóránt Károly, aki a tervezésről tartott előadást. Sulyok Papp Márta a Közgazdasági Egyetem pénzügyi tanszékéről (későbbi tanszékvezető). Vértes András, akkor még fiatal kutató, Szabó Katalin, ma professzor emeritus, Bánffy Tamás egyetemi tanár.

3
Surányi Sándor (Közgazdasági Egyetem) a fejlődő világ és India címen tartott előadást

Az előadók (nem teljes) névsorából látható, hogy vagy már akkor, vagy a későbbiek során befutott, kiváló szakemberek adták át tanítványainknak kutatási eredményeiket, gazdasági-pénzügypolitikai ismereteiket.

A nap második két órája más tudományterületek, érdekességek képviselőié volt.

Réz András esztéta a filmekről, Körösfői László nagyapja Körösfői Kriesch Aladár festészetéről, Lux Elvira és dr. Ruff György szexuális problémákról, Pomogács Béla irodalomról, Lévai Judit zenetörténetről, Jeszenszky Géza történelemről, Domonkos Imre az impresszionizmusról, Lakatos Menyhért a hiedelmekről, Ladányi János a cigány kérdésről, Herczog Mária szociológus az ifjúság helyzetéről, Hanák Gábor a mesékről, Domány András – a Magyar Rádióból – gazdasági kérdésekről

5
Domány András (Magyar Rádió) Gazdaságpolitika 1977-ben

Halász Géza a számítógépekről, Hegedűs B. András az igazságtételről, Rácz Sándor a munkástanácsokról, Bende László televíziós műsorairól, Fiala János a magyar film helyzetéről, Gergely Zsolt építész korunk építészéről beszélt a tanítványainknak.

1987-ben ebben a két órában dr. Fürst György kutató korunk betegségéről, az AIDS-ről beszélgettek a diákokkal. Ezekkel párhuzamosan Hegedűs István politológus az 1950-es évek politikai és társadalmi vitáiról, Korányi László a zsidóság történetéről, Gáncs Péter vállalkozó a meggazdagodásról tartott előadást.

Nem hiányoztak a természettudományos kérdések sem. Naprendszerünk kialakulásáról és fejlődéséről Holl András fizikus és Kohár Zoltán csillagász beszélt. A szervezett bűnözés előadói Tóth Ferenc alezredes és dr. Hack Péter jogász voltak.

Nagy sikert aratott Hobó a „Ki vagyok én?” című előadásával. Évek múlva mesélte Dercsényi Balázs művészettörténész barátom, hogy Fazekas József lelkész otthonában bekeretezve a falon felfedezte iskolánk elegáns oklevelét és csodálkozva megkérdezte, hogyan került ez ide? A lelkész úr elmesélte, hogy ebbe az iskolába meghívták azért, hogy az érdeklődő diákoknak beszéljen a Biblia világáról és ezt az emléket kapta köszönetképpen. Igen, a vendégeink, az oklevél mellé egy szál virágot kaptak, a protokoll a diákok feladata volt. Készültek tanáraink is erre a napra, és akinek tantárgyi tudománya mellett más is volt a tarsolyában, szívesen megmutatták azt diákjainkkal.

4
Radványi Tamásné tanárnő az ókor művészetét mutatja be képekben az érdeklődő diákoknak

Radványi Tamásné tanárnő például képekkel mutatta be az ókor művészetét. A fennmaradt dokumentumok tanulmányozásai során kiderült, hogy milyen sok, érdekes, nagy tudású emberrel találkozhattak tanítványaink. Többek között megismerkedhettek a fiatal Orbán Viktorral és Deutsch Tamással a Fidesz alapítóival.

Az utolsó két óra a diáknapi szórakozásé volt. Táncházunkat a Muzsikás együttes vezette, felléptek zeneakadémisták, Kovács Ági pantomimozott, és énekelt a Pa-Dö-Dö is. S akik már nagyon unták a benti programokat, elmentek – tanári vezetéssel – a Nemzeti Galériába, az állami pénzverdébe, vagy valamelyik pénzintézetbe.

Amikor elcsitult a zsibongás és visszatért az órarend szerinti iskolai élet, tanárainknak még mindig maradtak diáknapi feladataik.

Az osztályfőnökök segítségével véleményt kértek valamennyi tanulótól e nap eseményeiről, azért, hogy a következő diáknap megszervezésénél hasznosítsuk a tapasztalatokat.

Sok-sok dicséret mellett, bizony komoly kritika is érkezett és bőven voltak javaslatok is.

Legtöbben egy-egy előadás nagy népszerűségei miatti zsúfolt tantermekre panaszkodtak.

6
Tanulóinak egy csoportja 1987-ben rendezett fakultatív napon. Nagy volt az érdeklődés, volt akinek csak állóhely jutott.

Hiába javasolták sokan, hogy ne csak egy nap legyen ilyen, hanem a tanév során többször is jöjjenek a vendégek, nem tehettük meg, hiszen a kötelező óraszámok szabálya, az iskolai fegyelmezett munkarend nem tette ezt lehetővé.

A fakultatív napok sikere érdekében fáradhatatlanul dolgoztak tanáraink, fő felelősök mindig a fiatal tanárok közül kerültek ki, ezekben az évtizedekben Horn Gábor, Pertl Gábor. Az igazgatóság részéről Jakab Erzsébet koordinálta a munkát.

SzBdR

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.